OGÓLNE
INFORMACJE
Kwalifikacyjny
Kurs Zawodowy – kwalifikacja RL.17 – Organizacja i nadzór produkcji rolniczej i pszczelarskiej
Kurs
kierowany jest do osób chcących podwyższyć kwalifikacje zawodowe
Pszczelarza (kwalifikacja R.4) do poziomu Technika Pszczelarza. 1. Informacje
ogólne
- Kurs obejmuje 355
godzin dydaktycznych, trwa 5 miesięcy
- Kurs prowadzony przez doświadczoną kadrę
według programu opierającego się na realizacji obowiązującej podstawy
programowej MEN
- Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
-
Zajęcia praktyczne – w
pasiekach przydomowych oraz pasiekach zarodowych. Współpracujemy między
innymi
z Zespołem
Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach i Zakładem Hodowli Matek w
Czerminie.
2. Celem kursu jest poszerzenie wiedzy i umiejętności praktycznych uzyskanych na kwalifikacji R.4 z zakresu: - prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i
ekologicznymi;
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem
produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia i
obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i
pszczelarskiej;
- prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i
pszczelarskich.
3. W trakcie kształcenia słuchacz kursu nabywa umiejętności z zakresu:- technologii produktów pszczelich;
- organizacji produkcji pszczelarskiej;
- organizacji produkcji rolniczej;
- działalności gospodarczej w pszczelarstwie;
- prowadzenia produkcji pasiecznej.
4. Wymagania względem uczestników: Warunkiem
uczestnictwa w kursie jest:
- Ukończenie
18-go roku życia;
- Potwierdzona kwalifikacja R.4 - Prowadzenie produkcji pszczelarskiej;
- Brak
przeciwskazań lekarskich do udziału w kursie oraz wykonywania zawodu.
5. Egzamin
Warunkiem otrzymania tytułu zawodowego jest
uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie
organizowanego przez OKE w Krakowie.
Egzamin składa się z:
- Części
pisemnej – test składający się z 40 pytań. Wynik pozytywny otrzymuje się po
uzyskaniu min. 50 %
- Części
praktycznej – zadanie do wykonania praktycznego. Wynik pozytywny otrzymuje się
po uzyskaniu min. 75 %.
6. Informacje dodatkowe: - Na prośbę
uczestnika kursu wydawane będą stosowne zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS i innych
instytucji;
- Rekrutacja bez
egzaminów, decyduje kolejność zgłoszeń;
- W
trakcie
nauki odbywają się również zajęcia praktyczne, przygotowujące do
przyszłej
pracy i zdania egzaminów zawodowych.
Kwalifikacyjny
Kurs Zawodowy – kwalifikacja RL.4 – Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
1. Informacje
ogólne
- Kurs obejmuje 575
godzin dydaktycznych, trwa 10 miesięcy
- Kurs prowadzony przez doświadczoną kadrę
według programu opierającego się na realizacji obowiązującej podstawy
programowej MEN
- Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
- Praktyka zawodowa w ilości 160 godzin – w
pasiekach przydomowych oraz pasiekach zarodowych. Współpracujemy między innymi
z Zespołem Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach i Zakładem Hodowli Matek w
Czerminie.
Uwaga:
Kurs uprawnia do nabycia kwalifikacji pszczelarza, nadających absolwentowi uprawniania rolnicze zgodnie z wymogami Ministerstwa Rolnictwa oraz ARiMR.
2. Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu:
- prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i
ekologicznymi;
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem
produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia i
obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i
pszczelarskiej;
- prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i
pszczelarskich
3. Charakterystyka zawodu:
Pszczelarz
jest zawodem dla osób lubiących prace na świeżym powietrzu w ciągłym
kontakcie z przyrodą. Nauka tego zawodu usprawnia zręczność manualną,
czucie
dotykowe oraz koordynację wzrokowo-ruchową oraz wyostrza zmysł węchu i
smaku.
Należy pamiętać również, że praca w pszczelarstwie to w wielu
przypadkach duży
wysiłek fizyczny oraz narażenie na pożądlenie przez pszczoły. Pracę tę
wykonuje się w odzieży ochronnej, co bywa uciążliwe zwłaszcza w gorące
dni. Praca
jest pracą sezonową dostosowaną do naturalnego, odwiecznego tempa
rozwoju
rodziny pszczelej.
Absolwent potrafi: określać przyrodnicze i
gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół, oceniać warunki przyrodnicze,
ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej, ze szczególnym uwzględnieniem
pszczelarstwa, dobierać kierunki produkcji pszczelarskiej oraz prowadzić
pasiekę, stosując odpowiednie technologie w zależności od bazy pożytkowej,
prowadzonej gospodarki pasiecznej, wielkości produkcji i potrzeb konsumentów,
wyposażać pasiekę oraz obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w
produkcji pszczelarskiej, pozyskiwać, konserwować i przechowywać produkty
pszczele, przygotowywać produkty pszczele do odkładów, rozpoznawać, zapobiegać
i zwalczać stany anormalne w rodzinie pszczelej, choroby pszczół i szkodniki
produktów pszczelich, planować i wykonywać zabiegi składające się na
technologię produkcji roślinnej, planować i wykonywać zabiegi składające się na
technologię produkcji zwierzęcej, stosować rachunek ekonomiczny w działalności
gospodarczej, prowadzić uproszczoną rachunkowość, komunikować się z
uczestnikami procesu pracy, uczestniczyć w prawidłowym wykorzystaniu środków
pomocowych dla pszczelarstwa, prowadzić działalność gospodarczą.
4. W trakcie kształcenia słuchacz kursu nabywa umiejętności z zakresu: - prowadzenia produkcji pszczelarskiej;
- prowadzenia produkcji roślinnej;
- prowadzenia produkcji zwierzęcej;
- prowadzenia gospodarki pasiecznej;
- wykorzystywania zasobów bazy pożytkowej;
5. Wymagania względem uczestników: Warunkiem
uczestnictwa w kursie jest:
- · Ukończenie
18-go roku życia;
- Brak
przeciwskazań lekarskich do udziału w kursie oraz wykonywania zawodu
6. Egzamin
Warunkiem otrzymania tytułu zawodowego jest
uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie
organizowanego przez Okręgową Komisje Egzaminacyjną w Krakowie.
Egzamin składa się z:
-
Części
pisemnej – test składający się z 40 pytań. Wynik pozytywny otrzymuje się po
uzyskaniu min 50 %
-
Części
praktycznej – zadanie do wykonania praktycznego. Wynik pozytywny otrzymuje się
po uzyskaniu min 75 %.
7. Informacje dodatkowe: - Na prośbę
uczestnika kursu wydawane będą stosowne zaświadczenia do ZUS, KRUS i innych
instytucji;
- Rekrutacja bez
egzaminów, decyduje kolejność zgłoszeń;
- W
trakcie
nauki odbywają się również zajęcia praktyczne, przygotowujące do
przyszłej
pracy i zdania egzaminów
zawodowych. W przyszłości po ukończeniu kursu
absolwent może szukać pracy w firmach produkcyjnych i
usługowych
zajmujących
się wytwarzaniem i przetwarzaniem miodu i innych produktów pszczelich,
w
przedsiębiorstwach zajmujących się chowem i
hodowla pszczół. Absolwent będzie
mógł również samemu prowadzić pasiekę
pszczelą.
Tryb
i częstotliwość zajęć ustalona zostanie na spotkaniu organizacyjnym Szczegółowy
plan nauczania dostępny jest w sekretariacie szkoły.
Szkoła
prowadzi nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w zawodach: Opiekun
medyczny
Asystent osoby niepełnosprawnej
Pszczelarz
Technik
pszczelarz
Technik
usług kosmetycznych
kwalifikacja
A.61 - Wykonywanie
zabiegów kosmetycznych twarzy
Kwalifikacja
A.62 - Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni
i stóp
Technik
rachunkowości
Technik architektury krajobrazu
kwalifikacja R.21 - Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
kwalifikacja R.22 - Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu
Technik
informatyk
kwalifikacja
E.12 - Montaż
i eksploatacja komputerów osobistych oraz urządzeń peryferyjnych
kwalifikacja
E.13 - Projektowanie
lokalnych sieci komputerowych i
administrowanie sieciami
kwalifikacja
E.14 - Tworzenie
aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami
Technik mechanik
kwalifikacja M.17 - Montaż
i obsługa maszyn i urządzeń
kwalifikacja M.19 - Użytkowanie obrabiarek skrawających
kwalifikacja M.20 - Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi
Technik mechatronik
Technik pojazdów samochodowych
kwalifikacja M.18
– Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów
samochodowych
kwalifikacja M.12
– Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych
układów pojazdów samochodowych
kwalifikacja M.42
– Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów
samochodowych
Kwalifikacyjne
kursy zawodowe prowadzone są w oparciu o programy nauczania,
uwzględniające podstawę programową Ministerstwa Edukacji
Narodowej.
Kwalifikacyjny
kurs zawodowy umożliwia osobom dorosłym uzyskanie kwalifikacji
zawodowych i dyplomu w danym zawodzie na bazie złożonego egzaminu
i posiadanego wykształcenia ogólnego.
Kurs
dzieli się na dwa bloki programowe – zajęcia teoretyczne i
zajęcia praktyczne. Cały kurs organizowany jest pod kątem
przygotowania do zdania egzaminu kwalifikacyjnego przed komisją
OKE w Krakowie.
*
Termin rozpoczęcia kursu uzależniony jest od ilości chętnych.
|